Bibliografie
– pagina onaf –
Onderuniversum
Europa, 2665 n.Chr. Voor Julian O’Mallaghan waren de afgelopen zes maanden een droom. Niet alleen werd hij toegelaten tot het Amsterdamse stadsleger, Kim Katera is eindelijk zijn vriendin en staat onafscheidelijk aan zijn zijde.
Maar dan gaan beiden op een avondpatrouille en loopt het grondig mis.
Een ondergrondse uitbarsting met het epicentrum in de oude kerncentrale van Doel, bij Antwerpen, opent een nieuw transportnetwerk van doorgangen door Nederland en Vlaanderen. De wezens die daar uit tevoorschijn komen, zijn vreemder dan iemand ooit heeft gezien.
Aanvankelijk is het enkel een raar verschijnsel, maar dan krijgen deze wezens Kim te pakken, én lijken ze het op Julian voorzien te hebben.
Wintercode
Al eeuwen bewaart de Orde van Wintermagiërs het machtsevenwicht tussen de mensen van het Paternaat en de oorspronkelijke rassen van Laersinweld. Chloë Sol Ramsey staat op het punt om haar eindtesten te doen en definitief toe te treden tot de Orde.
Maar dan slaat het noodlot toe.
Chloë is het doelwit van een klopjacht en moet vluchten. Bijgestaan door haar voormalige geliefde en de laatste halfling van Laersinweld probeert Chloë haar achtervolgers voor te blijven.
Niets is echter wat het lijkt. Het verborgen verleden van Chloë's metgezellen keert zich tegen haar en alles wat ze liefheeft. Kan Chloë de juiste keuzes maken om de balans tussen de verschillende volkeren te herstellen? Of zullen de gevolgen van die keuzes haar hele wereld vernietigen?
"Wintercode" is een cross-over tussen diverse verbeeldingsgenres zoals Thriller, Fantasy en Sci-Fi, en werd in december 2017 gepubliceerd met ruim 20 schilderijen van Pen als illustratie in het boek. Ondertussen kent het boek reeds een tweede druk en kreeg het goede recensies op websites, in genremagazines en van bloggers.
Kenmerkend zijn de maatschappelijke betrokkenheid en de toegankelijke, vlotte schrijfstijl. De verhalen zijn niet zo zeer genre op zich, het genre wordt benut om de nadruk te leggen op de diepere lagen in het verhaal en die zo te versterken – diepere lagen die telkens weer onderwerpen raken waar we in het dagelijks leven mee te maken krijgen: discriminatie, terreur, religieus geweld, vrouwenrechten, gender, enz..
Door deze thematiek leent "Wintercode" zich bv. heel goed om met jongeren rond deze onderwerpen te werken én hen te stimuleren meer te lezen, aangezien dit in veel gevallen hun favoriete genre is. Pen geeft hiervoor gesubsidieerde lezingen in het middelbaar onderwijs, ondersteund door het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Splinters – Opgejaagd
Tijd M.A.N. Chine
- V+M
- Faun met een missie
- Daar waar alles mogelijk is
- www.versegeesten.be
- Ax, dochter van Lix
- Het verleden circus van Meneer D.O.O.D.
- Tijd M.A.N. Chine
'Tijd M.A.N. chine' is een verhalenbundel met een novelle en verschillende korte verhalen die je op sleeptouw neemt door de duistere mechanismes van de menselijke geest. Stuk voor stuk confronteren deze fantastische verhalen je met de dagelijkse realiteit van het leven van gepeste jongeren, uitgesloten minderheidsgroepen of geestelijk zieken. Thema's die maar al te hedendaags zijn, in een literair-fantastisch jasje gestoken dat ons nog meer met onze neus op de aard van de mensheid drukt. Ontmoet succambi, een vervloekte man in WO?, een anima salvator, een faun, geesten en spoken, en nog veel meer.
Bovenal houdt Pen Stewart van originaliteit en beoogt ze haar lezers op een andere manier naar maatschappelijke problemen te laten kijken. Deze bundel is een echte aanwinst voor het literaire genre.
Els Baert, recensent voor Hebban.nl, over Pens verhalenbundel 'Nanokanaries en olifantenhersenen'
Nanokanaries en Olifantenhersenen
- De Distortiaanse linie
- Loes
- Woorden van rede
- Nachten van duizend-en-één levens
- Geven en nemen
- De taxi-jagers
- Hanelli en het wonderkamp
- Huisdier op Xintex
- Arterion Vier
- Nanokanaries en olifantenhersenen
- Nanokanaries en olifantenhersenen Eerst dacht ik dat ik je hele zijn kon vangen in de hersenen van een dolfijn. Dat experiment was gedoemd te mislukken. De gedupliceerde hersenen waren niet sterk genoeg om het hele zijn van een mens te bevatten. Dan maar een ander dier genomen. Een giraf? Misschien eerder een leeuwin, want dat vond ik bij je persoonlijkheid passen. En ondertussen, liefste, glipte je steeds verder uit mijn handen. Weg, je dreigde voorgoed van me weg te gaan! En toen kwam ik op het idee de olifant te gebruiken… Niemand had ooit gedacht dat de olifant zou werken, laat staan wat de gevolgen zouden zijn. Maar misschien, ja, misschien moet ik je eerst vertellen over de gaslekken, om je geheugen op te frissen. Het kost nu eenmaal tijd om te wennen aan je nieuwe denken.
-
De Distortiaanse linie
Het parkgroen was al eeuwen verdwenen en het restant lag er nu als een zinderende zandvlakte bij. Samen met honderden andere stofsleuvers stond ik opeengepakt te luisteren naar de toespraak van Generaal Horst.
‘En zo geeft de stadstaat Amsterdam elk jaar een unieke kans aan de bewoners van de stofsleuven! Als jullie erin slagen water uit Distortia te roven, dan zullen jullie als helden ontvangen worden, Amsterdamse burgerrechten krijgen en je plaats in ons stadsleger veroveren! Amsterdammers zijn krijgers, ze vechten voor hun god tot de dood indien nodig! Zijn jullie bereid voor ons te vechten? Zijn jullie bereid ons te helpen Distortia en hun valse, op leugens gestoelde godsdienst te verslaan?’
De massa joelde instemmend en omarmde daarmee Generaal Horsts gezwets over de heilige strijd gretig. Het was ook wel een mooie belofte, zo een die glansde met een aureool van glorie. De sublieme overwinning op een rotleven. Je hele leven als arme straatrat in de stofsleuven doorbrengen, en dan een heldendaad verrichten waardoor je de kans kreeg om onze Ene God te dienen, zijn boodschap te verspreiden. We stonden hier met duizenden bijeen. Sommigen wel zestig jaar oud, anderen twintig of achttien, zoals Peskar en ik. Die duizenden avonturiers, armen, wezen, dieven en verstotenen, waren bereid het inschrijfgeld te betalen dat voor deze missie gevraagd werd, hoe arm ze ook waren. Alles voor eer en glorie van zowel mens, als de Ene God.
‘Je bent gek, O’Mallaghan,’ zei de spierbundel naast me, zo zacht dat enkel ik het kon horen.
Ik veegde het zweet van mijn voorhoofd en wierp een blik opzij. Druppeltjes liepen uit Peskars haar over zijn stierennek en een spiertje in zijn wang trok. Zijn gestolen robotarm hing zwaar aan zijn rechterkant, zo erg dat hij er een beetje scheef van naar links ging staan om in evenwicht te zijn. Zijn halflange haar was kletsnat, de huid eronder roodbruin. Als we hier nog lang moesten blijven staan, zouden we als gekookte woestijnschorpioenen naar huis gaan, maar deze dag was te belangrijk om te missen. ‘Het is onze enige kans, maat,’ zei ik. ‘Wil je misschien je hele leven in die loods blijven hokken met je zuster?’ Ik keek hem niet aan, maar ik hoorde hem wel snuiven.
‘De heilige strijd? Je meent het. Ik zeg het, we zouden beter een goede fles kraken en onze volgende klus bespreken.’
De klus. Ja, de klus, zo noemde Peskar het altijd. ‘Als we die klussen tot een goed einde kunnen brengen, dan kunnen we dit ook,’ zei ik, ‘en dan hoeven we ons leven niet meer op het spel te zetten, dan zitten we goed.’ Peskar schudde gewoon zijn hoofd en daarna volgden we samen de uitleg van de Generaal. Hij was ondertussen aan de praktische regelingen gekomen en de eerste mensen kwamen naar voren om zich in te schrijven. Langzaam schuifelden we mee met de massa. De zon brandde, de woestijnwind sloeg warm in onze gezichten. Mijn gedachten gleden even naar tante Em en oom Carl. Handelaars in hart en nieren, ook al leefden ze als stofsleuvers in de opgedroogde grachten. Wat zouden ze ervan vinden als ze wisten dat ik hier was? Of nog beter, wat als ik hier slaagde en terugkeerde? Ik zag het zo al voor me als ze mijn gezicht toch weer zouden zien verschijnen in de hal. Man, man, wat zou dat een grap worden. Em zou haar oude lippen optrekken in een bijna-maar-net-niet tandeloze grijns. Bloeddruppels zouden in de gebarsten huid opwellen als granaatappelpitjes. Daarna zou ze haar wandelstok pakken en er Carl mee bewerken. Omdat ze weer maar eens de pech hadden dat ik terugkeerde van een tocht die de meeste anderen het leven zou kosten.
Stap voor stap slofte ik verder. We waren nog zo’n twee meter van de inschrijftafel verwijderd. De vijf mensen voor ons begonnen in hun zakken te zoeken naar papieren en betaalmiddelen. Een jong meisje zat aan de inschrijftafel en wierp een tandeloze vijftiger een stralende glimlach toe. Drie bewakers stonden achter haar. Hun aandacht was vooral op de massa achter me gericht.
Nu, dacht ik, terwijl ik mijn rugzak rechttrok. Ik trok mijn stofdoek voor mijn gezicht, voor Peskar het afgesproken teken. Hij verborg zijn gezicht eveneens en zijn arm gleed onder zijn vuile tuniek. Ik deed hetzelfde en haalde mijn eigen volautomatische vuurwapen tevoorschijn. Tegelijk duwden we de vijf voor ons uiteen en stormden naar voren, naar de inschrijftafel, en de kist met geld en goud.
Santa Alfa
Tijd M.A.N. Chine
Melvin is al sinds zijn vervloeking in 1414 op zoek naar verlossing. Keer op keer is hij gedwongen om de levens van zijn geliefden enkel als toeschouwer bij te wonen. Wanhopig verlangend naar de dood beslist hij tijdens de eerste wereldoorlog om deel te nemen aan de mijnenoorlog in de Vauquois-heuvel…
Melvin is al eeuwen vervloekt. Elke keer als hij de liefde vindt, treft die vloek hem heel hard en ontneemt hem alle menselijkheid. Als een starre toeschouwer is hij gedwongen de levens van zijn geliefden te observeren. Nadat hij zijn grootste liefde ten onder ziet gaan, beslist hij nooit meer verliefd te worden. Verlangend naar een einde aan de vloek, ook al is dat de dood zelf, gaat hij in het leger en komt in de eerste wereldoorlog terecht. In de Vauquois-heuvel in Frankrijk neemt hij deel aan de mijnenoorlog, maar zelfs nu laat de vloek hem niet gerust.
Tijd M.A.N. Chine is een verhaal over menselijke liefde, hebzucht, en onze zoektocht naar vrede.
Dit verhaal verscheen eerder in de paperback verhalenbundel Tijd M.A.N. Chine en in het magazine Wonderwaan (nr. 34 – De Groote Oorlog)
PsychoTorica
Nadat een permafrostvirus de mensen bijna uitroeide, blijft er nog één AI-toren over als leefeenheid. De toren beheerst het leven van de proefpersonen totaal. Tot Jane Flannigan geboren wordt, het kind dat alle regels van PsychoTorica van de baan veegt. Zal Jane er in slagen de toren te overtuigen om hen vrij te laten? Of zal ze net als de rest van hen haar leven moeten slijten als proefobject?
Jaren nadat een permafrostvirus de menselijke populatie bijna helemaal uitroeide, blijft er nog één toren over van de vele faciliteiten die als overlevingscentra werden gebouwd. Overheerst door de AI PsychoTorica proberen de bewoners een bestaan op te bouwen in de wolkenkrabber op de top van de Mount Everest. Maar de regels van PsychoTorica controleren alle aspecten van hun leven. Ze deelt hen op in groepen, beslist met wie ze een kind kunnen hebben, waarin ze zich kunnen bekwamen, en op welke verdieping van de toren ze mogen wonen, al naargelang hun belangrijkheid voor het herstel van de mensheid.
Tot Jane Flannigan geboren wordt, het kind dat alle categorieën van PsychoTorica van de baan veegt.
Zal Jane er in slagen de toren te overtuigen om hen vrij te laten? Of zal ze net als de rest van hen haar leven moeten slijten als proefobject?
Dit verhaal behaalde in 2015 een nominatie, en uiteindelijk een top-tien-notering op de Harland Awards voor korte verhalen in Nederland.
Pens creatie PsychoTorica komt voor in Over de Top (HSF 2020/2) als onderdeel van een Immersive Augmented Reality Walk.
De Augmented Reality-ervaring 'A Field Guide to Getting Lost' werd in 2019-2020 ontwikkeld door antropologe en regisseur Cathérine Ongenae, samen met producent Wim Forceville. Het werk is op dit moment (2020-07) in pre-productie. Met haar organisatie Wanderling werkt ze rond storytelling en het 'rewilden' van de menselijke natuur.
HSF 2020/2
- De Laatste Voorspelling – Petra Doom
- A House of Her Own – Bo Balder
- De Humayesse – Johanna Lime
- Over de Top – Pen Stewart
- De Lurfloze – Mariëlle Verdijk
In Over de Top komt Pens creatie PsychoTorica voor als onderdeel van een Immersive Augmented Reality Walk.
De Augmented Reality-ervaring 'A Field Guide to Getting Lost' werd in 2019-2020 ontwikkeld door antropologe en regisseur Cathérine Ongenae, samen met producent Wim Forceville. Het werk is op dit moment (2020-07) in pre-productie. Met haar organisatie Wanderling werkt ze rond storytelling en het 'rewilden' van de menselijke natuur.
Ganymedes 18
- En de horizon ligt zestig miljoen mijlen ver – Tais Teng & Roderick Leeuwenhart
- De sleutel in de rots – Jan J.B. Kuipers
- Naar mijn evenbeeld – Max Moragie
- De hoelahoepmoord – Pen Stewart
- De planeet van de luchtscheepsbouwers – Jorrit de Klerk
- De ontsnapping – Remco Meisner
- Verstop je, bedek je – Joke Adam
- Een fluisteren van lederachtige vleugels – Eddy C. Bertin
- Aarde, hier spreekt XY531 – Annette Akkerman
- In de nacht – Annette Akkerman
- Versteend – Johan Klein Haneveld
- Eenzaamheid vreet – Anthonie Holslag
- Vampyr – Oxana Langbeen
- Het onbekende schrijven, en het verzet van Ingmar – Paul van Leeuwenkamp
- Transformatie – Debby Willems
- De dans van wind en water – Jaap Boekestein
- In de dans van lichtjaren… – Mike Jansen
- Eendagskind – Robin Langerak
- Witruimte – Jasper Polane
Dit jaarboek voorziet in de algemeen geaccepteerde, evenwichtige staalkaart van het beste dat de Nederlandse fantastische literatuur voortbrengt.
Met trots presenteren we de pennevruchten van (alfabetisch): Joke Adam, Annette Akkerman, Eddy C. Bertin, Jaap Boekestein, Anthonie Holslag, Johan Klein Haneveld, Mike Jansen, Jan J.B. Kuipers, Jorrit de Klerk, Oxana Langbeen, Robin Langerak, Paul van Leeuwenkamp, Remco Meisner, Max Moragie, Jasper Polane, Pen Stewart, Tais Teng & Roderick Leeuwenhart en Debby Willems.
De Rare Boekjes-reeks biedt een springplank voor nieuw of miskend oorspronkelijk Nederlandstalig talent op het gebied van fantastische literatuur en kunst. De publicaties in deze reeks beogen de creativiteit te stimuleren en de geesten maximaal te verruimen.
Dit boek is een uitgave in het kader van de Rare Boekjes reeks van de Stichting Fantastische Vertellingen. Opgericht in 1979, houdt deze stichting zich bezig met het propageren en stimuleren van oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische literatuur en kunst.
EdgeZero 2016
- Donkere Wolken – Wendy Torenvliet
- De ijzeren vrucht – Johan Klein Haneveld
- Eekhoorns komen van Mars – Pen Stewart
- De lijkenkrabber – Tom Thys
- En de kwallen glanzend als parels in het maanlicht – Tais Teng
- Offa's Bruid – Jan J.B. Kuipers
- Teken van leven – Iris Versluis
- Vrijheid is standalone – Django Mathijsen
- Onder de rook van duizend zielen – Nienke Pool & Mike Jansen
- Dode mannen dromen niet – Marcel Orie
- Knielen in de weide – Roelof Goudriaan
- Verstilde liefde – Django Mathijsen & Anaïd Haen
- Meertens & Zn. – Henriëtte Poelman
- Schedel kussen – Jaap Boekestein
- Zielenroerselen – Tom Schoonbaert
- Hoop – Peter Kaptein
- Algorhythm'n'Blues – Jack Schlimazlnik
- De val van de Eremast – Floris Kleijne
- Een schuur vol vermogen – Anaïd Haen
- De Ariadne Singulariteit – Mike Jansen
Wonderwaan 43 – EdgeZero editie
- Donkere Wolken – Wendy Torenvliet
- De ijzeren vrucht – Johan Klein Haneveld
- Eekhoorns komen van Mars – Pen Stewart
- De lijkenkrabber – Tom Thys
- En de kwallen glanzend als parels in het maanlicht – Tais Teng
- Offa's Bruid – Jan J.B. Kuipers
- Teken van leven – Iris Versluis
- Vrijheid is standalone – Django Mathijsen
- Onder de rook van duizend zielen – Nienke Pool & Mike Jansen
- Dode mannen dromen niet – Marcel Orie
- Knielen in de weide – Roelof Goudriaan
- Verstilde liefde – Django Mathijsen & Anaïd Haen
- Meertens & Zn. – Henriëtte Poelman
- Schedel kussen – Jaap Boekestein
- Zielenroerselen – Tom Schoonbaert
- Hoop – Peter Kaptein
- Algorhythm'n'Blues – Jack Schlimazlnik
- De val van de Eremast – Floris Kleijne
- Een schuur vol vermogen – Anaïd Haen
- De Ariadne Singulariteit – Mike Jansen
Splinters – Tempo
Wonderwaan 34 – De Groote Oorlog
- Tijd M.A.N. Chine – Pen Stewart
- Herinneringen – Tom Schoonbaert
- Zoeken naar Prometheus – Jasper Polane
Gentasia Awards – Fantastische verhalen voor de jeugd – Deel Ⅱ
- Keuze – Linda van Oosten
- De laatste maanrijder – Louise Flint
- Blijf geloven – Lucia Weerstand
- Anderland – Margot Eppink
- Ziekte der demonen – Monica Dieleman
- Izo en Izianne – Nancy Meelens
- Kerst in de sneeuw – Nielse Hofmans
- Tjalf en de Sage van de Witte Leeuw – Nienke Pool
- V + M – Pen Stewart
- Widar de wolvendoder – Peter den Haring
- Absolutium – Rik Marvick
- De stille wereld – Rita Goyens
- Onderwatervriendin – Trees Turpijn
Gentasia Awards – Sprookjes en verhalen voor kinderen – Deel Ⅱ
- De melodie van Ide en Elom – Bianca Nederlof
- Kletskaas – Joris Denoo
- Het verjaardagspartijtje van Kadavo – Joyce van Dijk
- De drakenprinses – Karlien Van Houtte
- De Ratten van Hamelen – Kathleen Verbiest
- Mijn betovergrootmoeder – Killian McNeil
- Ogen Van Groen – Koen Smet
- Duimelijntje snoeit de rozen – Margot Eppink
- Hart – Nielse Hofmans
- Iris is een engeltje – Nienke Pool
- Het Dino-eiland – Nina Ruder
- Zevenstipje is bang – Pen Stewart
- Dikke Hans leert vliegen – Peter den Haring
- Prinsesje Blablibla – Renate Kerkhofs
- De dromenvervuller – Rita Goyens
- De tulpenbol – Sascha van Amersfoort
- De jongen in het donker – Sylvie Derous
Azra Magazine 4.1 – De toekomst
- Het lot van Tiara – Regine Ryckoort
- Als de margrietjes bloeien – Pen Stewart
- De mot – Alec van der Horst
- A whiter shade of pale – Barbara de Winter
- Mijn lieve groene Sebastian – Karlien van Houtte
- De dag dat de wereld – Sara van Gennip
- Later is allang begonnen – Maria Pinxter
- De drie aapjes – Leonardo Pisano
Atlas – fantasy, magisch-realisme, sciencefiction & horror
- Piep! was alles wat ze zei – Eddy C. Bertin
- Reis naar het wit – Mieke Sonck
- De man die op wraak zon – Frank Roger
- Starman – Killian McNeil
- Verloren dame – Rik Raven
- Een plaats als hemel – Jos Lexmond
- Nocturne – Yorgos Dalman
- Daar waar alles mogelijk is – Pen Stewart
- De man zonder hoofd – Hans Kilian
- Hubris – Ludo Noens
- Het lied van de sterrenjongen – Karlien Van Houtte
- Achtervolgers – Cynthia Helena van der Hoogte
- De vreemde verhalen van Frank Driebergen – K. C. Berlin
- Atrissima – M.H. Bartels
- Ruurd – Paul van Leeuwenkamp
- Dokter Kegelkops Gratis Operatiefuif – Raf de Bie
- Een betreurenswaardige vondst – Terrence Lauerhohn
- Daniëlle, of een nieuw begin – Remco Meisner
- Een zwarte lakkist – Juliette van Nes
- Het perfecte ritme – Tom Schoonbaert
- Ivan de Verschrikkelijke – Annemarie Enters
- Het eerste slachtoffer – Karel Smolders
- Een laatste reis – Lodewijk Verbeek