Fabel Fest Vlaanderen
Door Maya De Wulf (Gent Leest)
Fabel Fest Vlaanderen
14 november 2024
Wie graag fantasyboeken van Gentse auteurs leest, is waarschijnlijk al eens een boek van Pen Stewart tegengekomen. Deze actieve stadslezer is vooral bekend voor Wintercode en Onderuniversum. In verband met deze laatste titel kwam ze in 2021 al eens in onze rubriek ‘In de kijker’ toen redactrice Christel Van Renterghem haar interviewde.
Deze keer vertel ik over een ander talent van haar. Namelijk haar organisatorisch talent. Ze heeft zich altijd al ingezet om het fantasygenre meer naar Vlaanderen te brengen en door de handen in elkaar te slaan met Razor Reel, de fantastische unie, bibliotheek Brugge, boekhandel De Reyghere en de Brugse boekhandel is het haar gelukt om een festival in het teken van het fantasygenre te organiseren.
Dit festival ging door op 27 oktober in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Het kreeg de naam Fabel Fest Vlaanderen en had als doel de kracht van het fantasygenre in verschillende media naar voor te brengen.
Deze transmediale boodschap kwam alvast heel goed naar boven in het eerste interview met haar stadsgenoot Bavo Dhooge. Als interviewer vroeg Pen niet alleen naar de vele boeken die hij schreef, maar ook naar hoe de verfilming van ‘Styx’ tot stand is gekomen.
Hoewel hij in het KASK afgestudeerd is als filmregisseur en daarna een bekende auteur
werd, heeft hij toch zich meer op de zijlijn gehouden wanneer zijn boek verfilmd werd.
Na dit interview deed Pen ook een dubbelinterview met Tom Thys. Waar ze in de eerste plaats elkaar vragen stelden over hun recentste werken. Bij Tom was dit horrorverhaal Zer’ en bij Pen was dit de novelle De Distortiaanse Linie. Deze speelt zich ook af in de wereld van Onderuniversum.
Gedurende het interview zijn ze ook verder gegaan over hoe hun schrijven en de schrijverswereld veranderd is sinds het begin van hun carrière in dit vak.
Na een korte pauze, is er ook in gesprek gegaan met Marieke Frankema. Zij sprak vooral over het publiceren bij een coöperatieve uitgeverij. Meer specifiek Nimisia Publishing House. Bij haar komt de transmediale boodschap opnieuw naar boven, aangezien theater en musicals veel invloed hebben op haar schrijven.
Als laatste activiteit op het podium leidde moderator Constant Hoogenbosch een panelgesprek met Marieke Frankema, jeugdauteur Johan Vandevelde, illustrator Stephan Louwes en anime-expert Didier Volckaert. Het onderwerp was hier natuurlijk ook fantasy. Aangezien de panelleden elk een andere discipline binnen dit genre beoefenen gaf dit direct een ruimer perspectief.
Doorlopend over de hele namiddag waren er ook signeersessies door alle auteurs. Dit natuurlijk telkens wanneer ze niet op het podium aanwezig waren. Ik vond het persoonlijk heel aangenaam om even met deze auteurs in gesprek te gaan. Zo heb ik met naamgenoot Maja Vermeulen gesproken over heksen en zeemeerminnen, met Mathias Maho over cryptids, Morgan Blade over D&D en Lenno Vranken over de fantasyseries waarmee we opgegroeid zijn. Tussen deze gesprekken door kwamen ook telkens de redenen aanbod waarom ze begonnen met schrijven.
Dit evenement was voor mij als bezoeker al een heel unieke ervaring om in te stappen aangezien in Vlaanderen wel boekenbeurzen worden georganiseerd, maar zelden zo specifiek voor dit genre. De interviews gaven unieke inzichten in de realiteit van het leven als fantasyschrijver en toonde ook aan dat dit genre te veel vergeten wordt, terwijl het wel overal aanwezig is. Zelfs als buitenstaander merk je direct dat er meer evenementen als deze moeten komen. Dit niet alleen voor de unieke ervaring als bezoeker, maar ook om de auteurs in dit genre een extra boost te geven. Dit evenement is ook voor hen georganiseerd. Ze kregen na hun interviews al een leuke goodiebag met een aantal promotiematerialen in zoals tickets voor het Razor Reel Film Fest, een mok met het logo van Fabel Fest en nog veel meer. Hiernaast werden de aanwezige auteurs ook vergoed volgens de normen die Literatuur Vlaanderen voorschrijft. Dit gebeurt ook niet bij ieder evenement.
Als ik terugkijk op de eerste editie van Fabel Fest zie ik er alleen maar goede dingen in. Het was voor mij als bezoeker een aangename ervaring, ik heb veel bijgeleerd over de realiteit van het fantasygenre en de auteurs hebben ook gekregen wat ze verdienden.
Maya De Wulf