Boek van de Maand: Juli 2021
Door Chantal (magicofbooks.nl)
Auteurs, Boek Van De Maand, Boeken
Boek van de Maand: Juli 2021
Chantal / juli 11, 2021
Elke maand staat er op Magic of Books een nieuw verschenen boek, van een Nederlandse of Vlaamse auteur, centraal. Deze maand is dat Onderuniversum van Pen Stewart, verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Het perfecte boek voor de fans van YA en Fantasy! Voor deze blog heeft Pen Stewart een vijftal vragen beantwoord. Hierdoor kom je erachter hoe zij op het idee van Onderuniversum is gekomen en met welk personage zij het snelst vrienden zou worden!
Misschien heb wel al eerder van Pen Stewart gehoord, ze is namelijk geen onbekende in de boekenwereld. Eerder debuteerde zij namelijk al met haar geïllustreerde verbeeldingsroman Wintercode. Met Onderuniversum slaat ze de weg van het Young Adult-genre in. En dat boek is onlangs verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Om dit te vieren is Onderuniversum van Pen Stewart in juli het Boek van de Maand op Magic of Books. Lees snel verder om erachter te komen waar Onderuniversum over gaat!
Synopsis Onderuniversum
Europa, 2665 n.Chr. Voor Julian O’Mallaghan waren de afgelopen zes maanden een droom. Niet alleen werd hij toegelaten tot het Amsterdamse stadsleger, Kim Katra is eindelijk zijn vriendin en staat onafscheidelijk aan zijn zijde. Maar dan gaan beiden op een avondpatrouille en loopt het grondig mis. Een ondergrondse uitbarsting met het epicentrum in de oude kerncentrale van Doel, te Antwerpen, opent een nieuw transportnetwerk van doorgangen door Nederland en Vlaanderen. De wezens die daar uit tevoorschijn komen, zijn vreemder dan iemand ooit heeft gezien. Aanvankelijk is het enkel een raar verschijnsel, maar dan krijgen deze wezens Kim te pakken, én lijken ze het op Julian voorzien te hebben.
Speciaal voor de ‘Boek van de Maand’-blog heeft Pen Stewart 5 vragen beantwoord over haar Young Adult Onderuniversum. Je leest ze hieronder:
Als je Onderuniversum in vijf woorden zou moeten omschrijven, welke zouden dat dan zijn?
Spannend, origineel, eclectisch, gewaagd, wild.
Hoe ben je op het idee voor Onderuniversum gekomen?
Het hele concept begon als kort verhaal. Het was zelfs het eerste kort verhaal dat ik instuurde voor de Harland Awards, tien jaar geleden.
Oorspronkelijk speelde zich dat af in New York, maar de jury vond die locatie niet zo goed, en vroeg zich af waarom dit zich niet in Nederland afspeelde.
Daardoor kwam ik op het idee van Amsterdam, en al gauw dacht ik dat die drooggevallen stadsgrachten best interessant waren. Zo ontstond het concept van de stofsleuven, als vervanging van wat in het eerste verhaal de metrotunnels van New York waren.
Het concept bleek ook veel te groot voor een kort verhaal. Ik herschreef het verhaal tot een novelle: de Distortiaanse Linie.
Later schreef ik een vervolgverhaal: ‘de doeldeuren‘. Daar kwam het idee van de dubbelaars uit voort, en het hele concept van die kernreactor.
Maar ik was niet tevreden over dat korte verhaal, het was niet af naar mijn gevoel, er was teveel dat ik nog niet wist. Ik beet me er in vast, en de wereld groeide. Tot ik besefte: hier kan ik wel tien romans over schrijven! Dit is als het ware mijn eigen Marvel-universum, of mijn eigen ‘donkere toren’ universum. Een enorme speeltuin voor mijn verbeelding, waar alles mogelijk is.
Dus herschreef ik ‘De doeldeuren‘, tot wat nu Onderuniversum is, én ik schreef ook het vervolg: De drie Einsteins, dat volgend jaar gepubliceerd zal worden.
Wat was de grootste uitdaging aan het schrijven van Onderuniversum?
De grootste uitdaging was het filteren in alle info die ik al had door al die vooraf geschreven verhalen, de uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde wereldbouw (welke info had de lezer nodig, welke info zou nét te veel zijn?), en de vele mogelijkheden met de personages die ik al had. Ik liet mijn verbeelding echt totaal losgaan, en daar kwamen de wildste dingen uit, die ik uiteindelijk in het gareel van het verhaal moest krijgen. Dat was bij dit boek veel meer het geval dan bij al mijn vorige werk, omdat ik mijn eigen fantasie nog nooit zo vrij had gelaten tijdens het creatieproces.
Ik moest het verhaal echt bijna opnieuw gaan vertellen, voor iemand die al die info niét had, en nooit die korte verhalen had gelezen. Ik mocht niet vervallen in infodumps, want dan zou de vaart helemaal uit het verhaal gaan, en net dit verhaal had die vaart nodig. Het is eigenlijk een urban fantasy actiethriller. Die uitdaging was echter gewoon heel leuk, en ik heb heel wat verhaalconcepten binnen deze wereld op de plank liggen.
Zou jij zelf in de wereld van Onderuniversum willen of kunnen leven? Waarom wel of niet?
Eigenlijk niet. Ik hou absoluut niet van warmte! Dus het klimaat in Onderuniversum is alles wat ik niet graag heb.
Met welk personage uit Onderuniversum zou jij het snelst vrienden worden? Waarom?
Kludde, absoluut. Hij is zo plezant ook om te schrijven. Het is het soort personage waar je als schrijver dankbaar voor bent dat hij ooit op je pad is gekomen. En zo’n grote, zwarte, gevleugelde wolf om op te rijden, ja, het lijkt me wel wat 🙂
Ben jij van plan om Onderuniversum te gaan lezen?
Tagged Boek van de Maand, Hamley Books, Onderuniversum, Pen Stewart